supa od crnog luka

Francuska čorba od crnog luka

Danas želim da vam predstavim jedan francuski klasik u mom izdanju. U pitanju je aromatična čorba od crnog luka. Originalna verzija se na kraju obično zapeče u rerni ali mi ćemo se danas koncentrisati na lakšoj (i laganijoj!) varijanti tako što ćemo preskočiti taj poslednji korak. Slatko-slana aroma dugo dinstanog crnog luka se odlično komponuje sa bagetom i žutim sirom. Ova čorba je savršen predlog za hladne dane!

corba od crnog luka

SASTOJCI:
(2-3 porcije)

crni luk – oko 600g
belo vino (suvo) – 150ml
supa/bujon – 700ml
baget – 4 kriške
rendani sir Gauda – 5-6 kašika
maslac – 1 kašika
maslinovo ulje
so, biber
peršun

PRIPREMA:

  1. Crni luk ljuštimo zatim sečemo na listiće.
  2. U šerpi zagrevamo maslac sa dodatkom maslinovog ulja. Ubacujemo crni luk i dinstamo ga oko 30 minuta uz povremeno mešanje da dobije zlatnu boju.
  3. Sipamo vrući bujon ili supu (npr. iz bujon kocki – recept na blogu) zatim dodajemo belo vino. Kada provri, smanjujemo vatru, preklapamo šerpu i kuvamo 30 minuta.
  4. U međuvremenu pripremamo baget: sečemo ga na kriške, dodajemo sir i pečemo kratko (oko 5 minuta) u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Sipamo gotovu čorbu u tanjire i preko stavljamo bagete.

Serviramo uz seckani peršun.

recept za corbu od crnog luka

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.