Meksička fijesta: Enčiladas sa piletinom

Enčiladas (Enchiladas) je tradicionalno jelo iz Meksika. Njegov naziv je izveden od glagola enchiliar što znači dodavati čili. Postoji nekoliko varijanti ovog jela, a ono što je karakteristično za svaku od njih jeste tortilja i ljuta paprika čili. Danas sam pripremila enčiladas sa piletinom. Nažalost nisam imala papričice čili pa sam iskoristila običnu ljutu papriku. Vi možete uraditi isto ili iskoristiti neke druge vrste paprika npr. halapenjo i slično. Ljutinu doziramo prema individualnom ukusu.

enciladas

SASTOJCI:
(oko 3 porcije)

tortilje – 6 komada (većih)
pileće belo meso – 2 filea
crni luk – 1 komad
beli luk – 2 čena
pasirani paradajz – 400ml
kukuruz – 4 kašike
paprika – 1 komad
ljuta paprika – 1 komad
sir čedar – 250g
so, biber, origano, paprika
maslinovo ulje

PRIPREMA:

  1. Meso mariniramo nekoliko sati ranije: seckamo na kockice i ubacujemo u posudu zajedno sa začinima (so, biber, paprika) i maslinovim uljem. Hladimo u frižideru.
  2. Seckamo sitno crni i beli luk. Papriku sečemo na kockice, a ljutu na sitno.
  3. Na tiganju sa malo ulja propržimo crni luk. Pomerimo sa strane pa ubacimo piletinu. Pečemo sa svih strana da dobije zlatnu boju. Ubacujemo beli luk i mešamo sve vreme. Dodajemo običnu i ljutu papriku pa sve to propržimo zajedno mešajući s vremena na vreme.
  4. Zatim zalivamo to sa polovinom paradajza. Dodajemo so i biber. Odmah nakon što proključa smanjujemo vatru i krčkamo još nekoliko minuta uz povremeno mešanje da postane gušće. Skidamo sa vatre.
  5. Dodajemo kukuruz i trećinu sira. Ostavimo da se malo ohladi.
  6. U međuvremenu propečemo tortilje na suvom tiganju ili u mikrotalasnoj pećnici (ako koristimo domaće preskačemo taj korak).
  7. Pripremamo sos: u preostali paradajz sipamo dve kašike vode, so, biber i origano. Mešamo.
  8. U svaku od tortilja stavljamo kašikom fil po dužini pa rolamo i ređamo po premazanoj vatrostalnoj posudi. Prelivamo sve sosom pa dodajemo preostali sir i ljutu papriku.
  9. Pečemo dvadesetak minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Serviramo uz umak od belog luka.

meksicki enciladas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.