bujon-kocke

Olakšajte sebi posao: Recept za zdrave bujon-kocke

Danas želim da vam predstavim recept za moje autorske, zdrave bujon-kocke. Ove čarobne kocke su baza za svaku moju krem-čorbu, razne soseve i mnoga druga jela. Pomoću ovih kocki pretvorićemo izblendirano povrće sa vodom u pravu potaž-čorbu. Bujon-kocke su uvek pri ruci i mnogo olakšavaju posao u kuhinji: dovoljno je izvaditi par komada iz zamrzivača, ubaciti ih u vrelu vodu i već imamo gotovu supu na čijoj bazi možemo stvarati mnoga jela. Ono što je po meni najvažnije u celoj ovoj priči jeste da je ovakav začinski dodatak najpre zdrav za nas i našu porodicu za razliku od kupovnih kocki i gotovih mešavina začina. Ako sam vas ubedila da izdvojite malo vremena za pripremu ovih čarobnih kocki garantujem da kasnije nećete moći bez njih. Recept se odnosi na 1 litar smese od kojih ćemo praviti kocke. Spisak sastojaka možete modifikovati prema svojim preferencama (dodati ili oduzeti pojedine elemente).

zacin kocke

SASTOJCI:
(1 litar)

celer – 1/2 komada
šargarepa – 3 komada
peršun (koren) – 2 komada
praziluk (beli deo) – 1 komad
crni luk – 2 komada
sušeni vrganj – 3 komada
lovorov list – 3 komada
biber u zrnu – 1/2 kašičice
so – 1 kašičica
soja sos – 2 kašike
ulje (npr. maslinovo)

povrce za supu

PRIPREMA:

  1. Povrće peremo i ljuštimo. Crni luk sitno seckamo. Praziluk sečemo na kolutiće, a preostalo povrće na kocke iste veličine.
  2. U šerpu sipamo ulje pa propržimo crni luk. Uz mešanje dodajemo praziluk. Zatim dodajemo preostalo povrće i sve preostale začine. Promešamo i zalivamo vodom do nivoa povrća. Kada voda provri smanjujemo vatru, a lonac preklapamo. Kuvamo 15-ak minuta. Nakon toga skidamo poklopac i kuvamo još dodatnih 10 minuta uz povremeno mešanje kako bi voda malo isparila. Ostavljamo da se ohladi pa blendiramo ceo sadržaj šerpe (ne vadimo lovorov list!).
  3. Pripremamo kalupe za led i pomoću kašičice sipamo smesu u otvore.
  4. Stavljamo u zamrzivač. Koristimo po potrebi.

Kako bismo dobili 250ml supe potrebno je 2-3 kocke da se ubace u vruću vodu. Kocke možemo i direktno ubacivati u jela i soseve radi pojačanja ukusa.

bujon kocke

6 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.