pierogi

Pjerogi – ukus mog detinstva

Kada pomislim na poljsku kuhinju, prvo što mi padne na pamet je upravo ovo jelo. Kada me neko pita šta mi najviše nedostaje od klope iz moje zemlje opet pomislim na njih. Pjerogi (Pierogi) je tipično jelo poljske kuhinje. Može da se nađe u svakom restoranu domaće kuhinje pa čak postoje i posebna mesta gde se servira isključivo ovo jelo (Pierogarnia). Pjerogi je domaće testo punjeno raznim nadevima (meso, sir, kupus, pa čak postoje i slatke verzije), nešto nalik italijanskim raviolima, ruskim peljmenima ili drugim azijskim varijantama ovog jela. Mi ćemo danas pripremiti jednu od osnovnih verzija sa sirom i krompirom. Priprema ovog jela ne spada u jednostavne i kratke, moramo izdvojiti za ovaj recept malo više vremena i podeliti naš rad na više etapa. S druge strane iz ovog recepta ćemo moći da pripremimo više porcija koje možemo zamrznuti. Ako sam vas zainteresovala ovom kratkom pričom onda probajte da pripremite pjerogi u svojoj kuhinji ili ako budete bili u Poljskoj makar probajte ovo jelo.

pjerogi

SASTOJCI:

fil:
beli krompir – 5 komada
beli, sitni sir – 300g
crni luk – 2 komada
so – 2 kašičice
biber – 1 kašičica
ulje

testo:
pšenično brašno – 600g
topla voda – 250ml
ulje – 2 kašike
so – prstohvat

za serviranje:
crni luk – 1 komad
so – prstohvat
maslac – 2 kašike

PRIPREMA:

I etapa: fil

  1. Krompir ljuštimo i kuvamo u posoljenoj vodi dok ne omekša. Kada bude skuvan, procedimo ga od vode i vraćamo u šerpu. Ostavimo da se ohladi.
  2. U međuvremenu sečemo sitno crni luk. Dobro zagrejemo tiganj i dodajemo ulje. Pržimo luk uz dodatak prstohvata soli uz stalno mešanje dok ne dobije zlatnu boju.
  3. Ohlađen krompir gnječimo viljuškom. Dodajemo sir, prženi luk, so i biber. Sve dobro promešamo i ostavljamo sa strane.

II etapa: testo

  1. U činiju sipamo brašno. Dodajemo so i ulje. Sipamo postepeno mlaku vodu sve vreme mešajući smesu. Kada testo krene da se odvaja od zidova činije vadimo ga na radnu površinu koju smo prethodno posuli sa brašnom.
  2. Mesimo testo 10-15 minuta. Formiramo kuglu od testa, stavljamo je u činiju, prekrivamo krpom i ostavljamo da odmori oko 30 minuta.

III etapa: priprema

  1. Na radnu površinu prosipamo brašno. Testo delimo na 3 porcije. Jednu vadimo, a preostale dve ostavljamo u činiji ispod krpe.
  2. Testo razvlačimo pomoću oklagije da bude što tanje. Pomoću čaše sečemo krugiće.
  3. Na svaki krugić stavljamo kašičicom prethodno pripremljen fil, zatim ga preklapamo i stiskajući prstima ga zatvaramo. Formirane pjerogi ređamo sa strane na sloju brašna kako se ne bi slepili. Celu radnju ponavljamo kod preostalog testa sve dok ne istrošimo fil.
  4. Zagrevamo veći lonac sa posoljenom vodom i dodatkom ulja.
  5. U međuvremenu ponavljamo istu radnju iz prve etape za crni luk: ljuštimo i seckamo 1 crni luk. Zagrevamo tiganj sa dodatkom maslaca, ubacujemo luk i prstohvat soli. Mešamo sve vreme dok ne promeni boju.
  6. Kada voda dobro provri, ubacujemo porciju pjeroga (oko 10-15 komada). Od trenutka kada isplutaju na površinu računamo 2 minuta pa ih vadimo kašikom sa rupicama. Istu radnju ponavljamo kod preostalih pjeroga.
  7. Serviramo dok su topli sa dodatkom pripremljenog luka na maslacu.

IV etapa: čuvanje

  1. Kuvane pjerogi možemo držati u frižideru 3 dana. Kada ih budemo ponovo servirali možemo ih propržiti na tiganju.
  2. Ukoliko smo pripremili mnogo više porcija, pjeroge možemo zamrznuti na sledeći način: sirove pjerogi ubacujemo na 30 sekundi u ključalu, posoljenu vodu s dodatkom ulja i nakon toga ih vadimo. Takve blanširane pjeroge ostavljamo da se ohlade. Pripremamo tacnu koju premazujemo uljem (ili npr. posipamo brašnom). Ređamo ohlađene pjeroge po tacni tako da se ne dodiruju. Ubacujemo u zamrzivač na 2 sata. Nakon toga porcije pjeroga možemo da stavljamo u vrećice za zamrzivač i da ih redovno zamrznemo. Smrznute pjerogi kuvamo na isti način kao sveže: 2 minuta nakon što isplutaju.
  3. Ako vam ostane višak testa možete ga zamrznuti.
pierogi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.