gaspacho

Gaspacho – španska čorba za vrele dane

Kada su čorbe u pitanju priznajem da spadam u grupu koja ih preferira kad su baš vruće. Ali s druge strane se hladne čorbe takođe vrlo često pojavljuju leti na našoj trpezi. Najpoznatiji predstavnik iz te kategorije je naravno španska hladna paradajz čorba – Gaspačo (Gaspacho). I za nju želim da vam danas pokažem uprošćeni recept. Gaspačo je lagan, aromatičan i osvežavajući predlog za ručak tokom vrelih dana.

gaspaco

SASTOJCI:
(3-4 porcije)

paradajz – 6 komada
krastavac (veliki) – 1/2 komada
crvena paprika – 1 komad
zelena paprika – 1/2 komada
crveni luk (mali) – 1 komad
beli luk – 1-2 čena
svež bosiljak – 1 šaka listova
prezle – 3 kašike*
maslinovo ulje
vinsko sirće
so, biber

*-ili namočena u vodi 1 kriška belog hleba bez kore

PRIPREMA:

  1. Paradajz ljuštimo tako što napravimo rezove u obliku krsta na svakom i zatim ih ubacimo na 10 sekundi u ključalu vodu pa u hladnu (možemo dodati led).
  2. Oljušteni paradajz sečemo na četvrtine pa vadimo semena. Crni luk sečemo na 4 komada, oljušteni krastavac na kocku. Ljuštimo beli luk. Papriku sečemo na komade.
  3. Povrće ubacujemo u posudu blendera. Dodajemo oko 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašike sirćeta, prezle, 1 čašu vode pa so i biber. Sve dobro blendiramo pa hladimo u frižideru nekoliko sati.

Serviramo uz salsu (sitno seckani crveni luk, krastavac i papriku), čeri paradajz, krutone ili neke druge omiljene dodatke.

recept za gaspačo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.