lenjive

Slatki ručak sa poljske trpeze: Lenjive

Prethodni recept poljske kuhinje sa bloga (pjerogi) je izazvao mnogo interesovanja. Zato sam odlučila da vam pokažem još jedan recept iz stare, tradicionalne poljske kuhinje. Ovaj put vam predstavljam jelo koje se zove lenjive (pierogi leniwe, u prevodu: lenji pjerogi). Lenjive se obično serviraju u slatkom izdanju: sa prezlom na maslacu, šećerom, medom, cimetom i sl. kao samostalni obrok mada ga neki serviraju u slanoj varijanti u ulozi priloga uz meso. Iako deluju slično, za razliku od pjeroga, lenjive nemaju punjenje, a testo se pravi od brašna, žumanaca i belog sira. Osim toga mnogo se lakše i brže pripremaju i ako ste znatiželjni spremite ovo jelo kao dodatak za ručak ili čak dezert. Ovaj recept je baziran na staropoljskom kuvaru iz 1904. godine.

lenjive pjerogi

SASTOJCI:
(2 porcije)

pšenično brašno – 100g (3/4 čaše)
beli sitni sir – 250g
žumance – 2 komada
so – prstohvat
maslac – 1 ravna kašičica

slatki preliv:
maslac – 2-3 kašike
prezle – 2 kašike
šećer ili med

PRIPREMA:

  1. U činiju sipamo: brašno, sir, žumance, maslac i prstohvat soli. Sve mešamo dok se ne sjedini pa krećemo ručno da mesimo nekoliko minuta.
  2. Testo prebacujemo na radnu površinu po kojoj smo pospali brašno. Formiramo loptu koju delimo na 2 dela. Od svakog dela pravimo dugačku zmiju. Blago je spljoštimo nožem i po kosini sečemo na jednake male parčiće.
  3. Pripremimo lonac sa posoljenom vodom, a kada voda provri ubacujemo lenjive i čim isplutaju na površinu ih vadimo.
  4. U međuvremenu na tiganju otopimo maslac, dodajemo prezlu da se malo proprži (pazimo da ne zagori!). Prezle sipamo preko lenjiva, dodajemo šećer ili med.

Prijatno! Smacznego!

slatko testo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.