krompir pire

Kako napraviti ukusan krompir pire?

Krompir pire je jedan od najčešćih priloga na našim trpezama. Svi smo ga jeli, a veliki broj nas ga je pravio. Verujem da većina nas ima svoj sopstveni recept: razlikuju se sporedni sastojci, konzistenca pa čak i način pripreme. Ja volim kada je krompir pire kremast ali da nije previše redak. Volim da ima ukus krompira od kog je napravljen i da ne liči na instant prah koji se može kupiti u prodavnicama. Nažalost u mnogim restoranima dobijamo baš takav. Ovde su važni začini: so, sveže mleveni biber i muskatni oraščić koji se inače odlično kombinuje uz krompir. Umesto mleka koristiću malu količinu grčkog jogurta uz obavezni dodatak: pravi maslac.

krompir pire

SASTOJCI:
(2-3 porcije)

beli krompir – 500g
grčki jogurt – 2 kašike
maslac – 2 kašike
so, biber, muskatni oraščić

PRIPREMA:

  1. Opran krompir ljuštimo i sečemo na kocke iste veličine pa ubacujemo u šerpu sa hladnom vodom da odstoji.
  2. Nakon 10-tak minuta procedimo vodu i sipamo novu. Dodajemo so i počinjemo da kuvamo. Kada voda provri smanjujemo vatru i kuvamo 20-ak minuta. Šerpu možemo preklopiti ali ne moramo. Proveravamo krompir viljuškom da li je potpuno omekšao. Ako jeste to je znak da ga možemo procediti.
  3. Proceđen krompir vraćamo u istu šerpu. Dodajemo maslac i viljuškom gnječimo sadržaj šerpe. Zatim dodajemo so, sveže mleveni biber, muskatni oraščić i jogurt.
  4. Sledeći korak je gnječenje krompira. Radimo to ručno (nikako mikserom) npr. uz pomoć kašike za krompir. Probamo i eventualno dodajemo još začina.
krompir pire

Koji je vaš omiljeni recept za pire krompir?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.