Domaći burger od 100% junetine. Nema ništa bolje!

Dobar juneći burger uopšte ne mora da asocira na nekvalitetnu hranu. Naprotiv. Kada koristimo sveže povrće, odabrano i kvalitetno meso, dobar sir ili čak domaće zemičke, onda pravimo od ovog jela super obrok!
Ovaj put sam pripremala brži burger sa gotovim zemičkama ali na blogu će se pojaviti i varijanta sa domaćim. Ono što je najvažnije kada su burgeri u pitanju jeste meso. Obratite pažnju na svežinu odabranog komada junetine i onda zatražite da se samelje (samo jednom!). Najbolji delovi za burgere su po mom mišljenju plećka i vrat. Moraju da sadrže makar malo masnoće. Ono što želimo da postignemo jeste dobar ukus mesa samog po sebi. Od začina su dovoljni samo biber i korijander (sirovu junetinu ne solimo!). Ako imate roštilj pri ruci to je zaista sjajno, a mi ćemo se danas snaći sa tiganjem. Slobodno koristite one dodatke i količine koje najviše volite!

domaci burger

SASTOJCI:
(4 burgera)

juneće mleveno meso – 400g
zemičke – 4 komada
biber, sušeni korijander
maslinovo ulje – 1 kašika
senf – 1 kašika

Primeri dodataka:
kiseli krastavci
crveni luk
omiljena salata
ljuta paprika
žuti sir (npr. gauda)

sos hiljadu ostrva:
majonez – 4 kašike
kečap – 4 kašike
so, biber, eventualno čili

PRIPREMA:

  1. Povrće seckamo i ostavljamo sa strane. Zemičke sečemo na pola. Meso vadimo iz frižidera malo da odstoji da ne bude jako hladno prilikom pečenja. Pravimo sos: mešamo 1:1 kečap i majonez, dodajemo začine.
  2. U meso dodajemo sveže mleveni biber po ukusu i prstohvat sušenog korijandera. Zatim maslinovo ulje i sve rukom zamesimo. Formiramo 4 kugle mesa.
  3. Na suvom tiganju propečemo zemičke sa obe strane. Na taj način sprečavamo da upiju sve soseve kao sunđer. Onda donji deo iznutra premažemo senfom.
  4. Od kugli mesa formiramo pljeskavice. Pečemo na zagrejanom tiganju uz malkice maslinovog ulja. Vodimo računa da meso ne pritiskamo prilikom pečenja. Meni na tiganju stanu sva 4 komada.
  5. Nakon što okrenemo burgere (dužina pečenja zavisi od toga koliko želimo da meso bude ispečeno) možemo ih posoliti (tek sada) i staviti sir da se otopi. Pečemo dok ne budu gotovi.
  6. Kada ih skinemo sa vatre ostavljamo ih da odstoje oko pet minuta. Tek onda možemo početi da sklapamo naše hamburgere: prvo premazan donji deo zemičke, zatim povrće, pa meso sa sirom, sos i onda preklapamo gornjim delom.

Burgere možemo jesti solo ili uz dodatak pomfrita i koleslav (Coleslaw) salate. A šta kažete za pomfrit od batata kao zdrav prilog uz burgere?

juneci burger

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.